Het Netwerk Stadsdorpen Amsterdam is een informeel netwerk van stads/buurtdorpen in Amsterdam en omstreken.
Het oprichten en vormgeven van een stadsdorp is een groot avontuur. We hebben graag af en toe onderling contact om van en met elkaar te leren. Daartoe houden we twee maal per jaar een netwerkbijeenkomst. Daarnaast biedt deze website informatie die voor stadsdorpen van belang is.
Netwerk Stadsdorpen Amsterdam is opgericht in 2011 en is geen zelfstandige organisatie. Vertegenwoordigers van stadsdorpen onderhouden in het informele netwerk hun onderlinge contacten.
Het Netwerk heeft de volgende activiteiten:
- de website stadsdorpenamsterdam.nl;
- twee keer per jaar een netwerkbijeenkomst van alle stadsdorpen;
- een platformgroep die de netwerkbijeenkomsten voorbereidt en de dagelijkse zaken behandelt;
- een Kenniskring Zorg & Wonen.
In het algemeen zoekt elk stadsdorp een eigen weg, passend bij de eigen situatie in de buurt. Soms is het handiger om niet allemaal het wiel apart uit te vinden. Daarom zijn er van tijd tot tijd themagroepen aan het werk, bestaande uit deskundigen of geïnteresseerden vanuit verschillende stadsdorpen.
De platformgroep
De platformgroep bestaat bij toerbeurt uit 5 leden van verschillende stadsdorpen uit het Netwerk. Deze groep bereidt de Netwerkbijeenkomsten voor en zorgt voor de dagelijkse communicatie. Op dit moment bestaat de platformgroep (van links naar rechts op de foto): Daan van den Briel, Wieneke van Stenis, Jacques Allegro, Marion Mulder en Peter Zijlema.
Berichten voor de platformgroep kunt u sturen aan stadsdorpenamsterdam@gmail.com
Website
Deze website wordt inhoudelijk beheerd door Marcella Blok. Heeft u opmerkingen of vragen over de website dan kunt u contact met haar opnemen via stadsdorpenamsterdam@gmail.com
Themagroepen
Op dit moment is er een themagroep op het terrein van Zorg en Wonen:
- Kenniskring Zorg en Wonen – deze themagroep houdt de ontwikkelingen in de zorg op gemeentelijk niveau bij en ontwikkelt een mogelijke aanpak voor de stadsdorpen. En zij inventariseert wat de (on)mogelijkheden zijn om langer in je huis te blijven wonen. Zijn er voldoende huizen beschikbaar die levensloop bestendig zijn of zijn er mogelijkheden huizen geschikt te maken? U kunt rechtstreeks contact opnemen met de Kenniskring via het e-mailadres: kenniskringzorg.en.wonen@gmail.com
Verwante initiatieven
In Amsterdam bestaan ook initiatieven die verwant zijn aan stadsdorpen. Wilt u hierover meer weten, dan kunt u er hier meer over lezen.
Landelijk netwerk
Stadsdorpen zijn een voorbeeld van een burgerinitiatief op het gebied van wonen en zorg. Er zijn voldoende overeenkomsten tussen alle burgerinitiatieven om ook landelijk aan kennisdeling te doen. Daartoe is onlangs het landelijk netwerk ‘Nederland zorgt voor elkaar’ opgericht. Er zijn enkele adviseurs, die zelf bij één van de vele initiatieven zijn betrokken, beschikbaar om u als initiatiefnemer met raad en daad terzijde te staan. Meer informatie vindt u hier: http://nlzorgtvoorelkaar.nl/